Vijverpompjes.nl - Alle vijverpompen vergelijken
Benodigde capaciteit van een vijverpomp
Wanneer je een nieuwe vijverpomp kiest is het belangrijk om de capaciteit van de pomp precies af te stemmen op de vijver. Belangrijke factoren hierin zijn de inhoud van de vijver, het type vijver, de visbezetting en de filterinstallatie die aangestuurd dient te worden. Hoe meer vissen, hoe meer vervuiling er immers ook in de vijver terecht zal komen. Voor ieder van de factoren geven we een uitgebreide toelichting om jou te helpen een goede vijverpomp uit te kiezen.
Minimale pompcapaciteit per type vijver
Hoe groter de visbezetting is, hoe meer capaciteit er benodigd is. Dit drukken we uit in hoe snel de volledige inhoud van de vijver verpompt dient te worden.
- Koivijvers: inhoud eens per 1 tot 2 uur tijd rondpompen.
- Vijver met siervissen en zonder planten: inhoud eens per 2 tot 3 uur rondpompen.
- Vijvers met vijverplanten en lage visbezetting: inhoud eens per 3 uur rondpompen.
- Natuurvijvers met veel beplanting: inhoud eens per 3 tot 4 uur rondpompen.
- Zwemvijvers: inhoud eens per 2 tot 3 uur rondpompen.
Bruto en netto pompcapaciteit
De maximale pompcapaciteit die wordt aangegeven bij een vijverpomp is altijd de bruto pompcapaciteit. Stel een pomp kan 10.000 liter water verplaatsen, dan betekent dit een bruto capaciteit van 10.000 liter per uur. Houdt er echter rekening mee dat er altijd weerstand is, waardoor de netto capaciteit lager uit zal vallen. Er zijn verschillende factoren die de pompcapaciteit beïnvloeden.
- Te overbruggen afstand: hoe langer de leidingen en hoe meer bochten, hoe meer verlies.
- Opvoerhoogte: wanneer water omhoog gepompt dient te worden geeft dit veel verlies, vaak is dit afgebeeld middels een pompcurve.
- Type vijverfilter: een vijverfilter levert weerstand waardoor verlies van de pompcapaciteit optreed, vooral bij filters waarbij het water geperst dient te worden zorgen voor veel grote tegendruk.
- UV-C filter: het persen van water door dit filter zorgt voor extra weerstand.
Opvoerhoogte
Vijverpompen zijn er in verschillende soorten, met ieder eigen sterke en zwakke punten. Wanneer je te maken hebt met een grote opvoerhoogte dan is het verstandig om te kiezen voor een vijverpomp die daarvoor geschikt is. De opvoerhoogte is het verschil in hoogte vanaf het waterniveau tot aan het hoogste punt waarnaar de vijverpomp dient te verpompen. Denk hierbij aan een filter of bijvoorbeeld beekloop die zich 1 meter hoger dan het waterniveau bevind.
Vaak zijn energiezuinige vijverpompen minder geschikt voor een hogere opvoerhoogte. Immers kost het meer kracht en daarmee meer stroomverbruik om water de hoogte in te pompen. Bij iedere vijverpomp wordt een pompcurve weergegeven die de resterende watercapaciteit weergeeft in combinatie met iedere hoogte. Vaak is hierbij te zien dat een vijverpomp bij 1 of 2 meter hoogte al zeker 30 tot 50% minder water opbrengt.