Vijverpompjes.nl - Alle vijverpompen vergelijken
Een vijverpomp aansluiten
Het installeren van je vijverpomp in simpele stappen. Zo sluit je de vijverpomp aan in natte of in droogopstelling.
Je hebt een vijverpomp aangekocht en het is nu zaak om de vijverpomp te installeren, maar waar begin je eigenlijk? We leggen je de belangrijkste stappen uit om een vijverpomp goed aan te sluiten. Daar zijn twee manieren voor, de natte en de droge opstelling van een vijverpomp. We leggen je voor beide manieren uit hoe je de pomp het beste kunt aansluiten.
Het verschil tussen natte en droge opstelling
Een vijverpomp is op twee manieren aan te sluiten, afhankelijk van hoe je de vijver hebt aangelegd en van plan bent om het filter op te stellen. Beide vormen hebben eigen voor- en nadelen om in acht te nemen bij het aansluiten van je systeem.
Vijverpomp in natte opstelling
Natte opstelling van de vijverpomp wil zeggen dat je de volledige pomp onder water plaatst, direct op de bodem van de vijver. Dit is de meestvoorkomende en de gemakkelijkste manier om de pomp goed aan te sluiten. Een direct nadeel van deze opstelling is dat al het vuil door de vijverpomp moet voordat het naar het filter verplaatst kan worden. Een voordeel is daarentegen dat je niet door de folie heen hoeft en het een kwestie is van de slang aansluiten. De pomp wordt ook altijd gekoeld doordat deze onder water geplaatst is.
Vijverpomp in droge opstelling
Een droge opstelling van de vijverpomp betekent dat deze naast de vijver staat. De pomp staat in de meeste gevallen achter het vijverfilter, dat heeft als voordeel dat al het vuil eerst wordt afgevangen in het filter voordat het de pomp bereikt. Een vereiste voor een droge opstelling is een vijverfilter in een gravity opstelling, het water kan het filter bereiken via een bodemdrain of doorvoer in de wand van de vijver. Het filter loopt daardoor vanzelf vol met water. Naast het voordeel dat er geen vuil in de vijverpomp komt, hoeft de vijverpomp het water alleen maar terug te verplaatsen waardoor energie bespaard kan worden. Een nadeel is echter dat wanneer het filter vervuild raakt er risico ontstaat dat de vijverpomp kan drooglopen doordat deze gevoed wordt met onvoldoende water.
Vijverpomp aansluiten
Om een vijverpomp aan te sluiten kan met vijverslang of met PVC hulpstukken gewerkt worden. Vijverslang is de gemakkelijkste oplossing die veelal gebruikt wordt wanneer de vijverpomp direct in de vijver ligt. PVC hulpstukken zijn vooral inzetbaar wanneer de vijverpomp in droge opstelling komt te staan.
Aansluiten met vijverslang
Wanneer de vijverpomp in de vijver komt te liggen (natte opstelling) wordt er meestal gebruik gemaakt van vijverslang. Kies het liefst voor de grootste maat die de slangtule van de vijverpomp ondersteund, dit zorgt voor zo min mogelijk weerstand en daardoor meer wateropbrengst. Zaag altijd de kleinere aansluitingen van de slangtule af, dat voorkomt onnodige weerstand. Gebruik een slangklem om te voorkomen dat de vijverslang van de pomp of het vijverfilter kan losraken.
Aansluiten met PVC hulpstukken
In een droge opstelling is het raadzaam om gebruik te maken van aansluitingen van PVC. Dit is duurzamer en geef de mogelijkheid om 3/3 koppelingen aansluitingen te gebruiken waardoor de vijverpomp gemakkelijk losgemaakt kan worden. 3/3 koppelingen draai je met schroefdraad op de vijverpomp, gebruik over het schroefdraad altijd twee of drie lagen met afdichtingstape (teflon tape) om deze waterdicht te maken. Lijmen direct op de aansluiting van de vijverpomp is daardoor niet nodig. Gebruik minimaal de aansluitmaat van de vijverpomp en vernauw de ingang en uitgang vooral niet.
Aanzuiging en uitstroming aan verschillende uiteinden
Wanneer je de vijverpomp gebruikt om een vijverfilter te voeden met water is het raadzaam om de uitstroom van het vijverfilter zo ver mogelijk te verwijderen van het aanzuigpunt. Daarmee voorkom je dat net gefilterd water direct weer wordt opgenomen door de aanzuiging van de vijverpomp. Ook verbeter je daardoor de stroming in de vijver.
Volgorde van vijverpomp, UVC en vijverfilter
Wanneer je een UVC filter gebruikt op de vijver, is het belangrijk om de vijverpomp altijd het UVC filter te laten voeden met water. Zowel in de natte opstelling als in de droge opstelling van de vijverpomp is dit belangrijk. Het water pers je door de UVC lamp waardoor deze altijd vol water staat.
In een natte opstelling krijg je de volgorde vijverpomp, UVC filter, vijverfilter. Terwijl je bij een droge opstelling de volgorde vijverfilter, vijverpomp, UVC filter hanteert.