Vijverpompjes.nl - Alle vijverpompen vergelijken
Vijverpompen: het hart van een gezonde vijver
Vijverpompen zijn essentieel voor circulatie, beweging en beluchting van vijverwater. Ze vormen het kloppende hart van een vijver door water te voeden naar het vijverfilter waardoor een gezond ecosysteem kan ontstaan. Vijverpompen zijn in vele soorten verkrijgbaar voor diverse toepassingen waarbij verschillende eigenschappen zoals de capaciteit of opvoerhoogte belangrijk kunnen zijn.

Hoe kies je de juiste vijverpomp?
Een vijverpomp dient altijd goed afgestemd te zijn op de vijver en het doel waarvoor de vijverpomp wordt gebruikt. Factoren die bepalen wat voor vijverpomp je het beste kunt aanschaffen, zijn de volgende:
- De benodigde capaciteit: afhankelijk van de grootte van de vijver en het gewenste debiet. Als vuistregel kun je nemen dat de vijverpomp de gehele vijver in twee uur moet kunnen rondpompen. Een vijver van 10.000 liter vraagt om een vijverpomp van minimaal 5.000 liter per uur.
- De opstelling van de vijverpomp: In pompgevoede opstelling waarbij de vijverpomp in het water staat is een robuustere vijverpomp die gemakkelijk vuildeeltjes kan verpompen en voorzien is van een vijverkap. In droogopstelling staat de vijverpomp achter een filter, waardoor deze geen vuil hoeft te verpompen.
- Type vijver: Een siervijver heeft minder waterverplaatsing nodig dan een vijver met hoge visbezetting zoals een Koivijver.
- Aansturing van een fontein, waterval of ornament: vraagt om een krachtige vijverpomp die voldoende opvoerhoogte heeft.
De capaciteit van een vijverpomp bepalen
Iedere vijver heeft circulatie nodig om de waterkwaliteit op orde te houden. Vooral wanneer een vijverfilter wordt toegepast zorgt dit ervoor dat het ecosysteem gezond blijft. Een continue stroom van water zorgt ervoor dat de bacteriën in het vijverfilter en de daarbij behorende biologische processen het vijverwater kunnen zuiveren. Afhankelijk van het type vijver en de visbezetting kan de benodigde capaciteit van de pomp afgeleid worden.
- Voor vijvers zonder vissen is het raadzaam al de volledige vijverinhoud in 3 uur tijd rond te pompen.
- Voor vijvers met siervissen, maar geen koi is het aan te bevelen de volledige vijverinhoud in 2 uur tijd rond te pompen.
- Voor vijvers met Koi is het aan te bevelen om de volledige vijverinhoud in 1,5 uur tijd rond te pompen.
Houdt er altijd rekening mee dat een vijverpomp debiet verliest naarmate de opvoerhoogte hoger wordt en de te overbruggen afstand groter wordt. Ook leidingen en bochten zorgen voor verlies in capaciteit. Het is daardoor raadzaam altijd ongeveer 30% meer capaciteit aan te houden.
Voorbeeld: een vijver met Koi met een inhoud van 10.000 liter vraagt om een vijverpomp die in 1,5 uur tijd 10.000 liter kan verpompen, oftewel ongeveer 6600 liter per uur. Door de 30% overcapaciteit aan te houden komt dit uit op een vijverpomp met een capaciteit van ongeveer 8600 liter per uur.

Werking van een vijverpomp
De belangrijkste functie van een vijverpomp is het circuleren van water. Door die circulatie kan water aangevoerd worden naar een ander punt, bijvoorbeeld het vijverfilter of een beekloop. Door de beweging in het water ontstaat ook meer zuurstof.
Het werkingsproces van de pomp is als volgt
- Aanzuigen van water: De vijverpomp laat via de inlaat water binnen.
- Verplaatsen van water: Door de draaiende beweging van de rotor ontstaat een vacuüm dat water aanzuigt en door de pompkamer duwt.
- Uitstroom van water: Aan het uiteinde van de pompkamer zit een vernauwde uitgang, waardoor het water met druk de pompkamer verlaat en naar een gewenst punt verpompt kan worden.
Hoelang gaat een vijverpomp mee?
De levensduur van een vijverpomp is variabel en wordt beïnvloed door diverse factoren zoals de kwaliteit, het onderhoud, gebruiksomstandigheden en het type vijverpomp. Een degelijke vijverpomp van een betrouwbaar merk gaat ongeveer 5 tot 10 jaar mee.
De levensduur kan verbeterd worden door regelmatig onderhoud uit te voeren waarbij het pomphuis en de rotor goed gereinigd worden. Eens per jaar de vijverpomp in zijn geheel laten weken in een bak met azijn zorgt ervoor dat deze brandschoon wordt. Daarnaast is het belangrijk om de vijverpomp nooit droog te laten lopen waardoor directe schade zal optreden. Ook is het belangrijk om de vijverpomp te beschermen tegen vorst.
Welke verschillende soorten vijverpompen zijn er?
Er zijn verschillende soorten vijverpompen die ieder ontworpen zijn voor specifieke doeleinden en omstandigheden in de vijver. Enkele van de meest voorkomendes types:
- Regelbare vijverpompen: Instelbare watercapaciteit dankzij een meegeleverde controller, waardoor ook stroomverbruik variabel is.
- Niet regelbare vijverpompen: Vaste watercapaciteit met een vast stroomverbruik.
- Fonteinpompen: Hogere opvoerhoogte waardoor geschikt voor fonteinen en sproeiers, vaak voorzien van verschillende sproeikoppen.
- Dompelpompen: Geschikt voor het leegpompen van vijvers, waterpartijen en kelders. Vaak voorzien van vlottersysteem om automatisch in te schakelen.
- Hogedrukpompen: Zeer hoge waterdruk waardoor geschikt voor de aansturing van een trommelfilter, irrigatie of bewatering.




Bekijk de nieuwste producten