Vijverpompjes.nl - Alle vijverpompen vergelijken
Vijverpomp onderhouden en schoonmaken
Je vijverpomp schoonmaken en goed onderhouden zorgt voor een langere levensduur en hogere opbrengst van je vijverpomp.
Om ervoor te zorgen dat je vijverpomp optimaal blijft werken en daardoor je vijver gezond blijft, is het verstandig om regelmatig onderhoud en schoonmaak werkzaamheden uit te voeren. We vertellen je hoe je het schoonmaken het beste kunt aanpakken en wanneer het verstandig is om dit te doen.
Waarom is onderhoud aan de vijverpomp belangrijk?
Door een vijverpomp goed te onderhouden verleng je niet alleen de levensduur van de pomp, maar zorg je ook voor meer waterverplaatsing en je voorkomt verstoppingen. Door de rotor en het pomphuis van binnen goed schoon te houden, geeft namelijk minder weerstand en voorkomt problemen. Hoe minder weerstand, hoe beter de opbrengst van de vijverpomp ook zal zijn. Door de rotor goed schoon te houden verleng je ook de levensduur.
De vijverpomp reinigen
Voordat je begint met schoonmaken dien je de vijverpomp uit te schakelen en los te koppelen van de stroomvoorziening. Haal vervolgens de pomp uit de vijver of koppel deze los van het vijverfilter. Daarna kun je de kap van de vijverpomp afhalen, die je ook direct goed kunt reinigen.
- Schakel de stroomvoorziening uit
- Haal de vijverpomp uit de vijver
- Reinig de behuizing
- Ontkoppel de filterkap of behuizing
- Maak de rotor en binnenzijde pomphuis schoon
- Controleer de inlaat en uitlaat op aangekoekt vuil
- Monteer de filterkap opnieuw
- Test de werking van de vijverpomp
Vijverpomp rotor goed schoonmaken
Om de rotor van een vijverpomp goed schoon te maken, kun je gebruik maken van een straffe straal van de tuinslang. Eventueel kun je een borstel gebruiken om vastgekoekt vuil goed er af te schrobben. Het kan voorkomen dat vuil erg goed vast zit, vaak is dit kalkaanslag. Je vind dit vaak ook op de as van de rotor terug en op de magneet van de vijverpomp. Om dit goed te verwijderen is het raadzaam om eens per jaar de vijverpomp in een bak met azijn (of pompschoon) te plaatsen voor enkele uren en vervolgens de vijverpomp nog eens goed schoon te poetsen met een borstel. Alle kalkresten en aanslag zal loslaten en de pomp is weer als nieuw.
Wat is de beste tijd om een vijverpomp schoon te maken
Hoe regelmatig de vijverpomp schoongemaakt dient te worden hangt af van verschillende factoren. Wanneer een vijverpomp in een vijver staat met erg veel algen en draadalgen, dan zal deze regelmatig schoongemaakt dienen te worden. Soms wel wekelijks om te voorkomen dat de vijverpomp verstopt raakt. Je merkt dit vaak al aan een afname van de hoeveelheid water die de pomp nog geeft. Het is verstandig om dan niet te lang te wachten, gezien dit ervoor kan zorgen dat de vijverpomp droogloopt en defect raakt.
De beste tijd om een vijverpomp schoon te maken is in ieder geval in het voorjaar en najaar. Door in het voorjaar schoon te maken zorg je voor een goede start van het seizoen. Het najaar is een goede tijd zodat je gevallen blad en resten van waterplanten uit de vijverpomp kunt verwijderen. Controleer in ieder geval eens per jaar of de rotor, as en magneet niet aangekoekt raken met vuil en kalk.